Tidningen Kulturen   03 AUGUSTI 2017 

Konst: Ben Thompson Målningar

BO BJELVEHAMMAR 

 

 

 

Ett stycke sydost om Kristianstad, ligger Åhus och Yngsjö, med vackra strandängar och feta mader; Yngsjö betyder helt enkelt insjön, i motsats till havet, Hanöbukten i Östersjön. Det första belägget är från 1135, men det finns ännu äldre fornlämningar.

Varje öga har ett eget språk

Det vackra och ljusa galleriet finns i ett hus från början av 1800 – talet, i trädgården odlades en gång tobak, som på så många andra platser i Yngsjö och Åhus, i början av 1900 – talet.

Galleriet invigdes till sommaren 2010, den förste utställaren var Gerhard Nordström, jordens och trädens mästare.

Ben Thompson, årets Henry-Mayne – stipendiat, visar nu fjorton bilder, från resor och upptäckter i landskap, i målarens hand sker förvandlingar och tillägg, tolkningar och ett stämningsskapande. Tillstånden varierar i landskapet, liksom sinnestillståndet hos skildraren och berättaren.

Det finns ett flertal bilder från Skottland, ett särpräglat landskap, som visar både ljusa och milda sidor, liksom grå, dunkla dagar, med regn, dis och dimma. Men det är ett landskap med flera uttryck, alla är inte tillgängliga och lätta, omgivningarna förblir karga, men det finns i de bilder, som visas en expressiv ömhet i färgerna och en kärlek till landskapet, även om det inte låter sig tämjas – det vilda, förblir vilt.

Ingenting låter sig ringas in på ett lättvindigt sätt, måleriet har sina linjer, färgkombinationer och klanger, men varje betraktares öga, har en frihet att se och att tolka. Ögonspråket är unikt! Det går att i bilderna utläsa en mild ton, liksom en växande mörk intensitet, i det innersta rummet spricker allt upp i en hyllning till ljuset och färgmusiken!

Alla bilderna är i akryl och tempera på MDF; tekniken ger en särskild lyster och ett eget sken runt bilderna, ibland finns det en försiktighet, som lika gärna kan tolkas som en ödmjukhet inför uppgiften att gestalta och berätta, från en vandring genom väderlekar, i olika väderstreck och genom landskapets sinnestillstånd. Det handlar en hel del om känslor och stämningar, som hållpunkter på en topografisk karta.

Ben Thompson har flera hemland som Skottland, Sverige och Italien, du möts tidigt i galleriet av målningen Italian Landscape, som väl fångar den rika färgskalan, som finns i just det landskapet.

Galleriet stänger nu för denna säsongen, med just en målare, det är befriande och bra att se och möjligen en tradition från den allra första utställaren, mästaren Gerhard Nordström.

Nu går Yngsjö in i höststormar, ålagillen, en lynnig Helge å, nya marknader för Ottos Glass och inga skrönor berättas mer om det gamla Yngsjömordet med Anna Månsdotter och Per Nilsson i huvudrollerna.

Bo Bjelvehammar

 

 

Kristianstadsbladet 12 juli 2017

 

Katolskt Magasin juni 2017

Kristianstadsbladet 1 juli 2015

----------------------------
Kristianstadsbladet 5 augusti 2014