Historik om huset
Byggt ca 1840 med 2400 kvm stor fin lummig trädgård som under tidiga 1900-talet användes till tobaksodling, som så många andra tomter i området. Yngsjö och Åhus hade omfattande tobaksodlingar vid denna tid.
2007 började vi renoveringen av detta gamla hus, som när vi strippat det på plywood-skivor, gipsplattor, tapeter i många lager, tidningspapper och färgglada korkmattor helt fascinerade oss med sina träplankor till golv och tak, bjälkar, spegeldörrar och putsade korsvirkesväggar! Men oj så mycket som måste renoveras!
Men vi lät oss inte avskräckas och tog en del i taget med Folkes Bygg i Hanaskog som mentor och behjälplig i vissa delar.
Vi hittade den ursprungliga ingången till huset. Denna syntes inte utifrån med bestod av två enkla plankdörrar. Idag är denna rentvättad och utgör en del av atmosfären i galleriets ena rum. På vinden hittade vi spetsiga stavar av eneträ som använts att torka tobaksblad på. Dessa utgör nu ett fint staket, som vi är mycket stolta över, i gränsen till vår parkering.
Efter omfattande måleriarbete med linoljefärg (fantastisk att måla med!) stod huset färdigt att intas av konstutställningar i juni 2010.
Allt har inte blivit som vi tänkt oss – det har blivit väldigt mycket bättre…
Konsten och huset verkar ingå en sorts symbios.